Αυξητική ορμόνη

Αυξητική ορμόνη

Η αυξητική ορμόνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την πρόσθια υπόφυση. Η αυξητική ορμόνη δρα σε πολλά μέρη του σώματος για να προάγει την ανάπτυξη στα παιδιά.

Στους ενήλικες βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής δομής του σώματος και του μεταβολισμού, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε καθορισμένα επίπεδα.

Τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης αυξάνονται με τον ύπνο, την άσκηση και τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυξάνονται επίσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Σε ενήλικες, τα υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν  μια κατάσταση γνωστή ως ακρομεγαλία, στην οποία οι ασθενείς παρουσιάζουν οίδημα κυρίως στα χέρια και στα πόδια. Οι ασθενείς αυτοί έχουν επίσης διόγκωση οργάνων και σοβαρές λειτουργικές διαταραχές, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Πάνω από το 99% των περιπτώσεων οφείλονται σε καλοήθεις όγκους της υπόφυσης, οι οποίοι παράγουν αυξητική ορμόνη.

Πολύ σπάνια, αυξημένα επίπεδα αυξητικής ορμόνης μπορούν να εμφανιστούν στα παιδιά πριν φθάσουν στο τελικό ύψος τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη μακριών οστών, με αποτέλεσμα το αφύσικα υψηλό παιδί. Αυτό είναι κοινώς γνωστό ως γιγαντισμός (πολύ μεγάλη αύξηση ύψους).

Η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης έχει ως αποτέλεσμα την μη φυσιολογική ανάπτυξη στα παιδιά. Στους ενήλικες επηρεάζει το μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε ενήλικες λόγω εγκεφαλικής βλάβης, όγκου υπόφυσης ή βλάβης της υπόφυσης (για παράδειγμα μετά από χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή ακτινοθεραπεία για θεραπεία καρκίνου). Η κύρια θεραπεία είναι η αντικατάσταση της αυξητικής ορμόνης με ενέσεις - είτε μία φορά την ημέρα ή αρκετές φορές την εβδομάδα.

Κόστος εξέτασης : 40€

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.