Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα
Καρκίνος Θυρεοειδούς

Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται  στον θυρεοειδή αδένα - ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Ο θυρεοειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς :

 • παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό
• την αρτηριακή  πίεση
• τη θερμοκρασία του σώματος
• το βάρος

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι πλέον αρκετά συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Παρ'όλα αυτά λόγω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης όλο και περισσότερων ανθρώπων σε σχέση με την προληπτική ιατρική οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδούς μπορούν να διαγνωστούν εγκαίρως και να θεραπευτούν.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς συνήθως δεν προκαλεί κανένα σημάδι ή συμπτώματα. Καθώς όμως ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξελίσσεται, μπορεί να προκαλέσει :

• Αλλαγές στη φωνή (βραχνή φωνή)
• Δυσκολία στην κατάποση
• Πόνος στο λαιμό
• Πρησμένοι λεμφαδένες στο λαιμό

Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς.Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται όταν τα κύτταρα στον θυρεοειδή αδένα υποβάλλονται σε γενετικές μεταβολές (μεταλλάξεις). Οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στα κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά  κύτταρα του θυρεοειδούς σχηματίζουν έναν όγκο. Τα ανώμαλα κύτταρα μπορούν να εισβάλουν στον κοντινό ιστό και να εξαπλωθούν σε όλο το σώμα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς.Ο τύπος του καρκίνου του θυρεοειδούς θα καθορίσει τη θεραπεία που θα εφαρμοστεί στον ασθενή και στην πρόγνωση.

 Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν :

• Το γυναικείο φύλο. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άντρες όπως προαναφέρεται.
• Η συστηματική έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας.
• Κληρονομικοί παράγοντες.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί πολλές φορές ακόμα και αν έχει αφαιρεθεί χειρουργικά και αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν έχει αφαιρεθεί σωστά “καθαρίζοντας” όλη την περιοχή ή όταν τα καρκινικά έχουν εξαπλωθεί πέρα από την περιοχή του θυρεοειδούς αδένα πριν αφαιρεθεί.

Τα άτομα κυρίως με κληρονομικότητα από τους γονείς συνιστάται να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα θυρεοειδούς κάθε ένα με δύο χρόνια προληπτικά για την παρακολούθηση και την πιθανή έγκαιρη διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον ενδοκρινολόγο σας.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.