Θυρεοειδίτιδα hashimoto

Θυρεοειδίτιδα hashimoto

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι ένα νόσημα το οποίο αναπτύσσεται σε αυτοάνοσο υπόβαθρο .Στα πλαίσια αυτού του νοσήματος ο οργανισμός παράγει αντισώματα κατά του θυρεοειδούς αδένα , το αποτέλεσμα είναι μια διάχυτη διαταραχή η οποία εκδηλώνεται σε όλη την έκταση του θυρεοειδικού παρεγχύματος .Σαν αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαταραχής εμφανίζονται διάφορες δυσρυθμίες στην έκκριση ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα . Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν την θερμοκρασία του σώματος , εξασφαλίζουν την μυϊκή δύναμη και καθορίζουν άλλες πολλές λειτουργίες του οργανισμού .

Οι αιτίες που προκαλούν τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστες. Παρ’ όλα αυτά έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto σε σχέση με τους άνδρες. Επίσης , συχνότερα σε κίνδυνο βρίσκονται οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως :

• διαβήτης τύπου Ι
• ρευματοειδής αρθρίτιδα
• νόσος του Grave
• λύκος
• λεύκη
• νόσος του Addison

Συμπτώματα που παρουσιάζει συνήθως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι :

- ξηρότητα στο δέρμα
- βραχνή φωνή
- κατάθλιψη
- υψηλή χοληστερόλη
- παχυσαρκία
- αδυναμία
- αδύναμα λεπτά μαλλιά
- ανωμαλία στην περίοδο
- πρόβλημα γονιμότητας

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto πολλές φορές μπορεί να δημιουργηθεί πολύ πριν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιαστούν στον ασθενή. Επίσης, σε κάποιους ασθενείς εμφανίζεται διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα με αποτέλεσμα τη δημιουργία βρογχοκήλης στην περιοχή του λαιμού η οποία δυσκολεύει την κατάποση.

Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας γίνεται με την αιματολογική εξέταση της ορμόνης TSH. Εάν τα επίπεδα της TSH είναι υψηλά τότε ο θυρεοειδής αδένας σημαίνει ότι υπολειτουργεί και ο οργανισμός προσπαθεί περισσότερο να τον ενισχύσει ώστε να παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Για ένα ολοκληρωμένο της λειτουργίας του θυρεοειδούς θα πρέπει να ελεγχθούν και άλλες ορμόνες όπως Τ3 , Τ4 , FT3 , FT4 , θυρεοσφαιρίνη και τα αντισώματα Anti-Tpo , Anti-Tg καθώς και ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς για τυχόν ύπαρξη όζου.

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία


.

check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.